Viata…o poveste!

In data de 10 Octombrie 2019 patru elevi de la liceul nostru din clasele a 10-a și a 11-a  alături de alți 52 din colegiile și liceele prahovene și 28 de profesori coordonatori selectați  de Asociaţia „pH Chim” au participat la  lansarea broșurii proiectului “Viața…o poveste” – ediţia a III-a, în Sala Unirii a Consiliului Județean (din cadrul Palatului Culturii), un proiect inițiat cu finanţarea Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret Prahova în colaborare cu Asociatia „Tinerii Voluntari – Valea Călugărească” care a respectat Metodologia Proiectelor elaborată de Ministerul Tineretului şi Sportului. Elevii participanți au realizat câte un eseu, tema eseurilor fiind poveşti de viaţă ale unor personalităţi  care prin activitatea lor, le-au influenţat viaţa acestora. Fiecare profesor a îndrumat patru elevi în redactarea a patru eseuri (un elev pentru fiecare eseu). Selecția s-a făcut în perioada mai-iunie 2019 iar termenul de depunere al lucrărilor elevilor a fost 14 iunie 2019. Eseul a fost de fapt  o „povestioară de viață” vizând unul dintre  aspectele:

–    personalități ale chimiei din România

–    oameni de știință al căror nume este legat de descoperirea unor elemente chimice.

Elevii au descoperit că oameni celebrii au avut parte , în afara gloriei , și de o viață mai mult sau mai puțin interesantă: A. Nobel a avut trei iubiri neimpărtășite, N. Teclu a ajuns de la a preda gimnastica rațională la descoperirea becului de gaz utilizat și astăzi în laboratoarele de chimie, M.D. Mendeleev căsătorit la acea vreme  a amenințat că se sinucide deoarece tânăra lui prietenă nu-l accepta ca soț etc.

Deși viața acestor oameni uneori a fost complicată, uneori chiar ciudată ei au reușit în societate prin muncă și pasiune pentru meseria lor.

Din liceul nostru au participat la proiect de la clasa a 10-a A elevele Cristea Sefora(Johan August Arfvedson și Litiul) și Mușat Anne-Lyse Mihaela(Joseph Black, descoperitorul Magneziului), de la clasa a XI-a A elevul Bordea Iosif Cristian (Constantin Istrati, figură proeminentă a chimiei românești) și de la casa a XI-a D elevul Nedelcu Mădălin Georgian (Ludovic Mrazec și prima hartă geologică a României). Profesorul coordonator al elevilor în redactarea lucrărilor a fost d-na Vicol Vica.

Elevul Bordea Cristian a și prezentat lucrarea sa la acest eveniment de lansare a broșurii.

Din punctul de vedere al profesorului de chimie, proiectul a oferit tinerilor participanți la activități posibilitatea să -și dovedească calitățile artistice prin realizarea de eseuri dar în același timp le-a oferit ocazia de a cunoaște viața și activitatea unor personalități din lumea științei.

Oare care este punctul de vedere al celor patru elevi participanți din liceul nostru? Poate aflăm acest lucru într-un articol ce va fi publicat în revista liceului! Eu aștept cu interes! Voi nu, dragi elevi? Și nu uitați! În final cu toții vom fi …o poveste! Important este că depinde de noi, fiecare, ca povestea să fie mai frumoasă și mai interesantă!

Prof. Vicol Vica

 

Categorii: Fără categorie | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: